Oude jongensboekjes over radio

 
Ik struin vaak in Deventer rond, heel veel leuke boekwinkeltjes. Na meerdere jaren, bouw je dan een dergelijke verzameling op. Al deze boeken zijn Nederlands talige jeugdromans van vroeger, die te maken hebben met RADIO. Tegenwoordig meer een nauwelijks interessant onderwerp voor de jeugd. De mystiek van RADIO is helaas verdwenen…….

Aantal boekjes had ik vroeger, doch teloorgegaan in de loop der tijden. Mijn verzameldrift is ook  zeker veroorzaakt door mijn vriend Louis Meulstee, PA0PCR… Zijn site: http://wftw.nl/books/.html

Heb soms gebruik gemaakt van zijn reeds gescande covers. Ik maak digitale foto’s van de covers. Zal  mijn recensies bij de boeken  voltooien t.z.t.

dcvd%20knapt%20het%20op[1] dcvd%20verdwijntoestel[1]dcvd%20ruimteavontuur[1]dcvd%20wint%20het%20toch[1]dcvd%20geheime%20satelliet[1]dcvd%20griezelding[1]

dcvd%20sos[1]

ZO BEN IK ZENDAMATEUR GEWORDEN……..

Vooral het boekje “De club van draadje knapt het op”. Dat kreeg ik van een tante op mij verjaardag in 1959. Ik was toen 10 jaar oud. Had al de eerste schreden met radio net gezet met een bouwdoos van AMROH. Een rechtuit ontvanger met de batterij buis DF91 en met een 402 spoel. Later deze ontvanger  ook geschikt gemaakt voor ontvangst van visser schepen naar het ontwerp  “Hollands Glorie” van Dr. Blan. Heel spannend om al die vissers te  kunnen horen op de woeste zee. Het leukste boekje, in relatie met radio amateurisme is “De club van draadje knapt het op” echt zeer realistisch. Alle andere boekjes zijn meer science fiction.

de%20geheime%20zender[1]

Leuk boek uit de dertiger  jaren over inbrekers, die gebruik maken van korte golf om hun activiteiten te regelen. Natuurlijk is er dan een clubje van jongens, die een eigen radio hadden gebouwd en deze berichten hoorden. Een van hen gaat zelf op onderzoek uit en wordt door de inbrekers gevangen genomen. Loopt uiteindelijk allemaal goed af. Speelt zich af in de omgeving van het stadje Someren.

experiment%20vr[1]

Een science fiction boekje uit de vijftiger jaren. Gaat over een rugzak “de vliegende rugzak of VR” waarmee je kan vliegen (zoiets als in die James Bond film) met ook  een  ingebouwde zend-ontvanger. Een radio amateur, met roepnaam PA0OST krijgt deze rugzak bij toeval in zijn bezit.  Beleeft met de rugzak allerlei avonturen. De radioset functioneert als een soort GSM telefoon. Het verhaal vindt zijn einde op Kootwijk Radio, waar het bedrijf is gevestigd, die de VR heeft gemaakt.

 

drie%20jongens%20voor%20mic[1]

Volgt recensie

 

familie%20van%20dam[1]geheime%20stem%20uit%20aether[1]harry%20wils[1]

Volgen recensies

tn_radioboekIA[1][1]tn_radiobkII[1][1]het%20jongens%20electriciteit[1]

WIE IS HIER NIET MEE GROOT GEWORDEN??? Ik leende vroeger deze boeken met prachtige foto’s uit de bibliotheek. Mooie HALLICRAFTERS op deel 2.

het%20nieuwe%20jongensradio[1] DSC00633.JPG-for-web-normal[1]het nieuwe jongenselectriciteit

Weet niet wat mijnheer P.H. Henderickx wilde toevoegen aan de boeken van Leonard de Vries. Erg saai boek zonder foto’s. Alleen wat schema’s. Enkele schakelingen worden beschreven, welke niets nieuws brengen.  Lijkt dat de schrijver op het succes van Leonard de Vries wilde meeliften…Zelfs de opzet van de cover lijkt gestolen……

nieuwe%20elec%20boek.JPG-for-web-normal[1]

Dit boek is aanmerkelijk beter geïllustreerd dan het nieuwe radioboek. Goed leesbaar.

hier%20holland%20radio[1]

Werkelijk prachtig boek uit 1938 over professionele radio en amateur radio met vele foto’s en tekeningen in documentaire roman stijl geschreven. Goed technisch onderbouwd met simpele uitleg. Wellicht was dit de inspiratie van Willy van der Sluys, voor de na-oorlogse serie van “DE CLUB VAN DRAADJE”.

hilv%20riep%20de%20reiger[1]

Opmerkelijk boek vind ik. A.D.Hildebrand heeft meer boeken geschreven welke met radio te maken hebben. Doch deze samenwerking met de bekende piloot A.Viruly is apart.

hobbyclub[2] hobbyclub%20zwitserland[1]DSC06413

Die Leonard de Vries was toch een opmerkelijke schrijver. De werkelijkheid en fictie lopen zo door elkaar heen, dat je dit niet meer kan onderscheiden. Op deze pagina  staat een filmpje van  radio amateurstation PA0ASD uit 1935. Dit amateurstation wordt bezocht door de jongens in het eerste boek. Een van de heren op dit filmpje is Leonard de Vries. Hij heeft het eerste boek voor en tijdens de oorlog geschreven, toen hij ondergedoken was, vanwege zijn Joodse afkomst.

Ik ben nog op zoek naar het boek DE HOBBYCLUB IN DE USA.

 

koning%20der%20zee[1]

Leuk SF boek uit de 20er jaren, vertaald uit het Engels. Gaat niet zozeer direct over radio, doch wel over allerlei nieuwe technische snufjes, ook voor communicatie, die nu eigenlijk normaal zijn. Betreft een ultra modern oorlogsschip, wat Kapitein Brooks, op een scheepswerf heeft laten bouwen. Het schip vaart onder de vlag met daarop een olijftak, zonder nationaliteit. Zijn edele doel was om oorlog te voorkomen tussen landen door het technische overwicht van het schip. Heel belangrijk in die tijd was zee overwicht. Positieve Engelse tendens…..Met een negatieve Duitse tendens. Leuk leesbaar boek. Een beetje Jules Verne idee.

kortegolf%20mysterie[1]

Recensie volgt.

ph%2024%20antwoord%20niet[1]

Spannend avonturen boek over twee jongens en een KLM piloot. Ontdekken bij toeval op een oude tempel met vele schatten, waaronder het kostbare Radium. Geschreven rond 1935.  Onwaarschijnlijke radio verbinding…. Radio verbinding met een gouden parabool uit de Egyptische tempel op 30cm golflengte met een vonkzender!!! Radioverbinding tussen Klein Azië en Nederland.  Zender is gemaakt met  de radio-onderdelen uit het vliegtuig! Er is een circuit diagram in boek wat theoretisch zou kunnen werken….maar niet op deze afstand…… Komt ook een nog altijd actueel probleem aan de orde tussen Koerden en Turken. Let op de cover; de oude verkeerstoren van Schiphol, welke nu op het AVIODROME (vliegtuig museum) te Lelystad is herbouwd. Door leden van de Surplus Radio Society  is in het AVIODROME een historisch radiostation geplaatst voor operationeel gebruik in de radioamateur banden.

ondergang%20ph24[1]

Dit is  het vervolg op de PH24 antwoord niet. In boek wordt 1937 vernoemd. De jongens  gaan met de KLM piloot weer terug naar de tempel. Daarna is een van de jongens is ziek geworden na terugkeer in Nederland. Straling ziekte! In zijn dromen, verraadt hij de plaats en de schatten van de tempel aan een dokter. De dokter wil het kostbare Radium hebben! Hij rust een expeditie uit. Loopt slecht af.  Want als de dokter het vliegtuig met een lading Radium steelt, vliegt hij tegen een berg. De jongens keren terug met het schip en bemanning wat de dokter had gecharterd voor de expeditie. Hier komt weer radio tevoorschijn als de jongens de scheepsinstallatie moeten bedienen. Hebben als volleerde marconisten radio verbinding met kuststations en andere schepen! Uiteindelijk vergaat het schip voor de kust van Terschelling. Redding dank zij radio! De cover laat de Koerden zien, die de jongens helpen.

radio%20spook[1]

Recensie volgt.

radiojongens%20alaska[1]radiojongens%20mexico[1]radiojongens%20douane[1]   DSC00764.JPG-for-web-normal[1]DSC00765.JPG-for-web-normal[1]DSC00766.JPG-for-web-normal[1] DSC00767.JPG-for-web-normal[1]DSC06414

Vertaald uit het Engels, recensie volgt.

DSC00768.JPG-for-web-normal[1]

Na-oorlogse uitgave “De radiojongens in donker Afrika”

DSC00769.JPG-for-web-normal[1]

De complete serie Prisma pockets “BIGGLES” van W.E. Johns. Paar tussenuit, mijn aanstaande schoonzoon leest ze ook graag! Er is een Nederlandse vereniging, geheel gewijd aan de schrijver Captain W.E. Johns, de INTERNATIONAL BIGGLES ASSOCIATION. www.biggles.nl

 

radium%20diefstal[1]spanning%20rode%20leeuw[1] strijd%20vaderland[1]strijd%20tt[1]

Recensies volgen.

verdwenen%20radiowagen[1]

Weinig radio…Het boek begint hoopvol. Een van de jongens van een vriendenclub heeft een radiotoestel gebouwd. Daarna geen radio meer. Door oplettendheid van de jongens, kan een bankoverval opgelost worden. Speelt zich af eind zestiger- of begin zeventiger jaren.

spoor%20nachtegaal[1]

Leuk leesbaar boekje uit de vijftiger jaren. Drie jongens, gaan met een kar op vakantie getrokken door een ezel. Komen in een gebied in Nederland terecht met veel radio piraten. Het boekje vermeldt bij de Duitse grens(Achterhoek?????). Raken in problemen met de radio piraten. De radio piraterij, wordt in dit boekje als zeer misdadig gepresenteerd. Het radio verkeer met een Sabre jet wordt gestoord. Ook wordt het nood radio verkeer van kuststation Scheveningen radio gestoord. De toenmalige Radio Controle Dienst zal blij zijn geweest met dit boek! Let op antenne op de cover. De schrijver zich heeft laten beïnvloeden door de verhalen van zinkende schepen en neerstortende vliegtuigen veroorzaakt door radio piraten. Met een radiozender met slechts een radiobuis van het type A405 ….. lijkt dit niet echt waarschijnlijk.

 

wedstrijd%20radioamateurs[1]

Typische sfeer uit de dertiger jaren. Met radio vossenjacht als thema. Wat onwaarschijnlijke technische issues. Maar gewoon leuk.

wkl%20roept%20u[1]

Jongens die radio piraat spelen vanaf een scheepje. Tot zij zich moeten prijs geven om mensen in nood te redden. Loopt af met een “ernstig gesprek”” bij de Radio Controle Dienst.

 

. DSC00632.JPG-for-web-normal[1]

“In de radiohut van de Vliestroom die vol stond met ontvangtoestellen, tokkerden de morseseinen en praten onderscheiden stemmen met elkaar”

Heel leuk boek over de zee sleep vaart op Terschelling van voor de oorlog. K. Norel staat garant voor een goed verhaal met veel kennis van de details. Radio speelt een belangrijke rol. Zelfs worden nood seinen vervalst, zodat dat concurrerende Duitse sleepboten niet op de juiste plaats komen…..Alles was toegestaan. Vaak werd ook de stoomdruk op de ketel veel te hoog opgevoerd…..Om de Duitsers voor te blijven. Dat ging wel eens mis……BOEM!

 

DSC03232.JPG-for-web-normal[1]

Weer typisch boekje in de Norel stijl. Lijkt veel op S.O.S wij komen.  Dit gaat ook over een bergingssleepboot uit Terschelling, maar nu na-oorlogs. Dit boek is geschreven rondom de persoon van Douke, welke als jongste  gezel mee mag op de sleepboot de Zeehond.  Zijn oom is kapitein. Hij raakt gefascineerd door alle radiotoestellen in de radiohut van marconist Westra en beleeft spannende avonturen. Radio speelt een belangrijke rol in dit boek.

 

draadloze%20ogen.jpg-for-web-normal[1]DSC00631.JPG-for-web-normal[1]

Leuk verhaal, over jongens die in een avontuur belanden met zijn eigenbouw radio ontvanger. Ze horen het radio station DE DAVERENDE DUITSER. Of wel DDD. Dit boek is verschenen onder twee titels. DRAADLOZE OGEN voor de oorlog en  als RADIO DETECTIVE na de oorlog. Zal verslag doen van de verschillen t.z.t.

 

radio%20club.jpg-for-web-normal[1]

Jongensroman welke zich afspeelt in de dertiger jaren. Jongens richten een radioclub op, waar zij gezamenlijk ontvangtoestellen bouwen. Op een gegeven moment besluiten ze ook twee draagbare zend-en-ontvang toestellen te bouwen om (illegaal) te gebruiken op een fietsvakantie. De jongens fietsen eerst samen naar Antwerpen. Dan splitst de groep zich in tweeën. De ene groep gaat richting Brugge en naar de kust. De andere groep  gaat via Seraing naar Brussel. Met de tocht, maken ze ’s avonds radioverbinding met elkaar. Dat lukt heel goed, maar het is telkens weer een heel werk om de antenne op te hangen. De groep in Brussel, mengt zich echter in ander geheimzinnig radio verkeer en belanden daardoor in een spionage avontuur. Het gaat om geheime documenten. Deze zijn verborgen in een verlaten huis in Brussel. De documenten zijn bijna oorzaak van een oorlog tussen Frankrijk en Rusland. De jongens van de radio club weten deze documenten te bemachtigen en oorlog te voorkomen. Worden gevierde internationale helden!

 

draadloos%20gered[1]

Weinig radio….Alleen een medische behandeling met scheepsradio.

 

radio%20mars.jpg-for-web-normal[1]

Leuk boek met de sfeer van begin 30er jaren. Komen wat elitaire zaken aan de orde tussen gymnasiasten en maar “simpele” HBSers. Twee maatschappelijke niveaus tussen respectievelijk de “klasse” en de normale burgers. In ieder geval gaat het om een amateurstation PA0HW (denk niet dat er een relatie bestaat tussen de HW, OM Morsman uit Hengelo in die tijd). Een van de jongens doet een grap met het geven van een CQ vanaf de planeet Mars. Speelt in het hele verhaal door, maar is niet het onderwerp. Verhaal gaat over bedrijfsspionage. Betreft een nieuw opname systeem voor grammofoonplaten. Met de hulp van de jongens en met behulp van radio wordt deze spionage opgelost, met een QSO met een amateur uit de USA, welke ook een detective is. De elitaire strijd tussen gymnasiasten en HBSers wordt hierdoor beslecht in positieve zin. Leuk is, dat in deze roman ook een meisje voorkomt. Ze heet Wiesje. Zij speelt een belangrijke rol, maar niet met radio. Zij heeft die typische zorgzame rol….om de groep bij elkaar te houden. Meestal is het vrouwelijk geslacht niet betrokken in dit soort romans.

 

televisiekelder.jpg-for-web-normal[1]

Ook dit boek,weer, in de typisch dertiger jaren sfeer. Gaat over vrienden, die ook padvinders zijn. Hebben een TV ontvanger en een zender gebouwd met Nipkow schijf. Eerst wordt met koperverbinding gewerkt, later ook draadloos Met  een TB04/10 zendlamp. Ook in dit boek komen weer veel meisjes aan de orde. De schrijver Jac. Berghuis Jr., vergeet het vrouwelijk geslacht weer niet!  Met behulp van hun televisie apparatuur, wordt een valsemunter ontmaskerd. Boek heeft zeer ” elitair ” gebruik van taal van de “upper class”.  Ook de beschreven levensstijl maakt dit duidelijk. Waren geen arbeiderskinderen…..

 

DSC00763.JPG-for-web-normal[1]

Boekje uit eind dertiger jaren. Drie jongens  houden vakantie in Brazilië bij een kennis van de familie. Aldaar is ook een ontwikkellaboratorium voor een nieuw systeem voor televisie. Raken verzeild in een diefstal van ontwerptekeningen en beleven daardoor veel avonturen. Bij laboratorium is ook een amateurstation. Radioverbindingen spelen een belangrijke rol. Alleen de omgang met de natuur is wat minder….De jongens schieten met allerlei vuurwapens nogal wat dieren af. Puur alleen voor het doden. Zou nu niet meer kunnen in een jeugdboek.

 

DSC00912.JPG-for-web-normal[1]

Nieuwe titel, gevonden op de boeldag in Voorthuizen in 2010. Betreft een christelijk boekje uit 20er jaren. waarin door gebruik van radio mensenlevens gered worden. Centraal staat een jongen, die heel erg in radio is geïnteresseerd. Staan leuke plaatjes in van PHILIPS radio onderdelen uit die tijd, b.v. een A415, trafo’s en nog meer.

 

DSC01145.JPG-for-web-normal[1]

Dit boekje van de Muiderkring, heeft een belangrijke invloed gehad voor mijn ontwikkeling tot radio zendamateur. Had eerst de rechtuit ontvanger gebouwd met een ECC82 buis. Later de zender met de EBL21 en 807. Ik was toen 15 jaar oud in 1964. Oude voedingstrafo als modulatietrafo gebruikt en een luidspreker als microfoon. Mijn eerste radio verbinding gemaakt op 80mtr onder de  toen illegale roepnaam PA0MER….. Kreeg radioverbinding met Theo, PAoZWO  2km verderop. Hij begreep meteen, dat ik illegaal was. Tot mijn schrik nodigde hij mij bij hem thuis uit. Bevend naar hem toegegaan! Hij heeft mij toen geholpen om  het radio-zendamateur examen te doen. Was geslaagd voor examen binnen 3 maanden! Nog altijd mijn dank Theo!

 

DSC01293.JPG-for-web-normal[1]

Dit boek recent gevonden in Deventer. Staat geen jaartal uitgave in, doch ik schat eind 20er jaren. De ex-libris vermeldt 1932. Het gaat over een gekaapt Nederlands passagiersschip door een waanzinnige geleerde. Deze geleerde bezit geheime wapens, welke hun tijd ver voor uit zijn. Een straal, die dwars door metaal kan snijden (nu mogelijk met laser). Loopt goed af door de hulp van de jonge broer van de marconist, die als verstekeling aan boord was. De marconist overlijdt in de strijd. De jongen kon met de radioapparatuur om  gaan en beheerste morse om hulp in te roepen. Heel opmerkelijk feit is, dat dit boek naar voren in de historie is geschreven tot in 1943. Het schip wordt bevrijd door een samenwerking van de Nederlandse, Duitse, Engelse en Japanse marine………De schrijver kon niet weten, dat de toekomst  in 1943 er heel anders uit zou zien…..

strijddrieh1[1]

Jongens  bouwen radiotoestellen. Zij  ontvangen daarop een geheime zender. Deze blijkt van een misdaad syndicaat te zijn, welke zwendelen met kostbare postzegels. De zender geeft de berichten door voor het syndicaat. De jongens weten  de code van het syndicaat te breken. Voorkomen daarmee een zwendel met postzegels.

wereldkamp02t.jpg-for-web-normal[1]

Een soort “”Jules Verne”” boek, dat zich afspeelt in 2003, doch geschreven in 1938. Het hoofd thema, waar boek over gaat is het schaakspel. Het is onvoorstelbaar, dat Leonard Roggeveen zo een visionaire blik had! Aantal technische zaken die dan in 2003 zouden moeten kunnen volgens hem, zijn er inderdaad gekomen. Zoals een  lap-top en 3D televisie wordt beschreven. Alles toen natuurlijk van PHILIPS. Zelfs LED verlichting (LUSOL), welke zonnelicht kon verzamelen. Hoe actueel is dit nu niet met zonnepanelen en LED lampen?. Heel leuk om te lezen.

de%20radioclub[1]

Naar dit boekje heeft Louis Meulstee lang gezocht.  Ik ook…… Wat blijkt echter, het heeft niets met radio te maken! Het is een uit Engels vertaalde verzameling verhalen, welke wellicht???  Radio-uitzendingen in de twintiger / dertiger jaren van de BBC als verhalen en/of hoorspelen.

 

DSC03090.JPG-for-web-normal[2]DSC03091.JPG-for-web-normal[2] DSC03092.JPG-for-web-normal[1]

Uitgave van Het Parool uit begin zestiger jaren, waarin een heel leuk kort verhaal van Guus Weitzel( bekende radio persoonlijkheid uit die tijd). Beschrijft over zijn eerste avonturen met radio en belevenissen met de antennebouw (zie plaatjes). Samensteller is A.D. Hildebrand, welke altijd al iets met radio heeft gehad ( Strijd der Radio Amateurs / Hilversum riep de Reiger).

DSC06412

Volgt recensie, wat een prachtige Art Deco cover……

 

DSC06415 DSC06416

Wie kent ze niet??? Zoek nog niet met balpen bekrast exemplaar van deel 1.

 

 

PA0MER © 2008• Privacy Policy • Terms Of Use