De litze-loop antenne

 

De loop song!

DEDISCIT ANIMUS SERO, QUOD DIDICIT DIU

DSC00757.JPG-for-web-large

De Litze loop met 2,5m diameter en 8mtr omtrek, tegen nok van het dak. De koppel lus is 15mm koperpijp met 3m omtrek. De draagconstructie is van houten tengels en alles is met Ty-wrap’s bevestigd. De bandbreedte binnen SWR 1.5 punten is 6Khz, dus de Q is behoorlijk hoog! Ook deze antenne getest voor  DX op 80mtr. De oostkust USA is ongeveer -5dB versus 2 x 50m dipool op 20m hoogte en soms ook geen verschil. Merkte wel dat ik veel minder last had van Europese contest stations, versus de dipool. Ook nog twee nieuwe landen gewerkt op deze antenne op 80mtr. V51, Namibie en OD Libanon.

NIEUWE RECENTE ERVARINGEN DECEMBER 2009

Heb toch een denkfout gemaakt. Door het proximitie effect, zullen de binnenste litzes nauwelijk meedoen. Een deskundige op natuurkunde heeft mij geholpen, zie onderstaande link.

NIL TAM DIFFICILE EST QUIN QUERENDO INVESTIGARI POSSIET

http://www.sigcon.com/Pubs/edn/modelingskineffect.htm

Ga nu test uitvoeren met braided litze en met 50 polige bandkabel om dit te voorkomen. Huidige referentie voor lokale (Nederlandse) stations -15dB op dipool. Kan dus alleen maar beter worden. Wel vastgesteld, dat de grondgolf verbreiding met de loop antenne veel verder gaat dan de altijd gedachte +/- 30km op 80mtr. Bij een afwezige emphis propagatie, kan ik  met Hans PA3ECT ( ook met loop antenne), altijd verbinding maken  59, op ruim 60km afstand op 80 mtr. Dit, terwijl er geen ander Nederlands station te horen is.

GAUDET PATIENTA DURIS, NIL TAM DIFFICILE EST QUIN QUERENDO INVESTIGARI POSSIET

DSC00759.JPG-for-web-large

De 175 x 0,5mm geisoleerde koperdraadjes in een 3/4 PVC buis. Had ook 5/8 kunnen zijn, doch deze had ik liggen. Equivalent in HF gedrag als een 87mm koperpijp qua skin effect! LET OP! De bekende loop rekenprogramma’s werken NIET voor een litze antenne! Zie website PA3ECT loop antenne calculator

http://www.pa3ect.eu/

De verbinding naar de vacuum afstem condensator met motortje in de rioolpijp. De “geisoleerde” litze is gesoldeerd op een dikke soepele “niet geisoleerde” litze. Het blank maken van alle draadjes en  het solderen was een  flinke klus…..

DSC00762.JPG-for-web-large
Nogmaals de rioolpijp met een vaste vacuüm condensator van 100pF en een variabele vacuüm condensator van 90pF. Bereik van 3537KHz tot 3862KHz. Geen eindstops, doch wel een slipkoppeling. Litze draad mag niet tegen het hout komen,  zie onderstaand gevolg. Zeer brandgevaarlijk!

DSC00802.JPG-for-web-large

Dit gebeurde met het multiplex houten plaatje, waar de vacuüm condensatoren  op zaten gemonteerd….De spanning is hoger dan je denkt………

DSC02782.JPG-for-web-large

De tweede experimentele antenne met 35mm coax. Hier wordt alleen de buitenmantel gebruikt.

 

 PA0MER © 2008• Privacy Policy • Terms Of Use