POP POP motor boot project

 

Geluid van een POP POP boot.

HET PRINCIPE

Is heel simpele voortstuwing voor bootjes, gemaakt uit afval materiaal. Onderstaand voorbeeld van lege sardine blikjes en een frisdrank blikje (geen aluminium!). Er zijn nog wel twee dunne pijpjes van koper nodig (hobbywinkel). Kan ook met een enkel pijpje, maar dit is lastig bij het vullen met water. Met twee pijpjes kan de lucht uittreden met het vullen met water. Door verhitting de kleine stoom ketel gaat het water koken. De verhitting wordt met een waxine kaarsje gedaan. De hete stoom wordt als een straal uit de pijpjes geperst. Daarna  ontstaat een vacuüm in de ketel. Door dit vacuüm wordt  koud water aangezogen en proces herhaalt zich. De ketel kookt dus niet leeg. Het zuigen is random, zonder naar voren gerichte kracht. Dit in tegenstelling tot de uittredende stoom, dit is wel een straal met een naar achteren gerichte kracht. Met het aanbrengen van een diafragma op de ketel wordt dit effect versterkt en geeft het typische pop pop geluid. Zie voor uitgebreide omschrijving  van werking en historie de onderstaande link naar wikipedia.

 http://en.wikipedia.org/wiki/Pop_pop_boat

 

DSC06434

Dit is mijn pop pop boot, gemaakt van afval.

 

DSC06435

Nogmaals voorzijde.

 

DSC06424

De pop pop motor met de bolle onderkant van een frisdrank blik. Het diafragma is van heel dun koper tegen deze bolle onderkant gesoldeerd.

 

DSC06433DSC06432

Dit was de oude pop pop motor. Foto van het oude diafragma  op de ketel  gemaakt uit de wand van een frisdrank blik. Dit roest echter heel snel door, omdat de wand van heel dun materiaal is.  Zie de gemaakte  reparaties met soldeer. Daarom later dun koper gebruikt als diafragma.

 

DSC06426

Nog een pop pop motor met de onderzijde van een tomatenpuree blikje. Aan andere zijde is het diafragma gesoldeerd. De zwarte aanslag is veroorzaakt door  het waxine kaarsje.

 PA0MER © 2008• Privacy Policy • Terms Of Use