Vonkzender

 

U hoort het geluid van een Wiensche vonkbrug

DSC00636.JPG-for-web-large

Deze zender is al door menigeen gehoord. 30W output met ongeveer 1MHz bandbreedte op 80m. Ook telegrafie verbinding met de USA gemaakt! Trafo is een  6kV 35mA neontrafo. Linker hand goed in de broekzak houden bij gebruik! Alleen  met de rechterhand de sein sleutel rechts aanraken…..

DSC00637.JPG-for-web-normal

De Wiensche vonk brug. Strippen koper met mica ertussen. Heel belangrijk is, dat bij de grens van het mica een stukje de  koper strip is gefreesd. Anders gaan door het zogenaamde grens effect, de vonken alleen op die plaats overslaan.

DSC00652.JPG-for-web-normalDSC00653.JPG-for-web-normal

AKTIE ! Eigenlijk moeten de vonken tussen alle strippen zitten, doch door de gammele constructie zijn de afstanden van +/- 0,2 mm niet meer helemaal gelijk. Let op de mooie verdeling van de vonken. Zijn heel veel kleine vonkjes naast elkaar en geven een streep licht.

De load met lamp spreekt voor zich. Het rendement van een enkele vonkbrug is hooguit paar procent. Dat van de Wiensche vonkbrug ligt veel hoger. Dit komt, omdat bij een enkele vonk er vaak weer overslag volgt op het verkeerde moment ook wel  “backfire” genoemd, als de LC kring wordt aangestoten. Verreist een heel nauwkeurige afstelling van de loading, zodat dit “net” niet gebeurd. De Wiensche brug werkt als soort diode, waardoor geen “backfire” optreedt, onafhankelijk van de loading. De input van deze zender ligt rond de 200W.

Het H.F. impulsvermogen is meer dan 20kW. Dus houdt halfgeleider zaken uit de buurt!

VONK SPECTRUM.bmp-for-web-large

DE HORIZONTALE STREPEN ZIJN VAN DE VONKZENDER. WHAT ABOUT SPREAD SPECTRUM???

250w_rotary1.jpg-for-web-large

Prachtige afbeelding van een rotary spark. Had WiebePA0GWS mij gestuurd. Dit type vonk zender ga ik ook eens proberen. Geeft meer toon dan ruis. Motor moet dan we synchroon lopen met 50Hz. Ook hier kan er geen “backfire” onstaan, omdat brug na overslag  weer “open” gaat. Misschien te maken met een oude pick-up motor.

1kw_gap1.jpg-for-web-large

Nog een mooi plaatje van een vonkzender. TNX Wiebe!

1kw_sync1.jpg-for-web-large

Dat is toch heel wat anders dan software defined radio……….

250w-spark.jpg-for-web-normal

 

Het basic cicuit. De rotary kan ook een Wiensche brug zijn.

50Hz Quenched Gap 50Hz Quenched Gap-2 50Hz Quenched Gap-3 50Hz Quenched Gap-4 50Hz Quenched Gap-5

Met dank aan Thomas van de Velde, ON4CPT

 PA0MER © 2008• Privacy Policy • Terms Of Use